Britové protestují proti kratší pracovní době

Firmy se obávají, že nové znění evropské směrnice o pracovní době, které znemožní zaměstnancům pracovat déle než 48 hodin týdně, negativně ovlivní jejich zisky. Vyplývá to alespoň z výzkumu personálně-konzultační společnosti Kronos ve Velké Británii. Tuto obavu v něm vyjádřila polovina respondentů. Firmy se obávají především vyšších nákladů na nábor a nižší úrovně zákaznických služeb.

Británie měla dosud výjimku, která umožňovala zaměstnancům pracovat déle. Tuto možnost volil přibližně každý desátý zaměstnanec. Ředitel společnosti Kronos Keith Statham k tomu dodává: „V současném klimatu nebude jakýkoli negativní vliv na produktivitu a zákaznické služby zaměstnavateli vítán.“

Rozhodnutí Evropského parlamentu o zrušení výjimek v délce pracovní doby vzbudilo nevoli i u obchodních skupin, jako je Konfederace britského průmyslu (CBI) nebo sdružení výrobců EEF. Odbory naopak souhlasí. Vidí v tom možnost, jak zabránit zneužívání zaměstnanců v kultuře dlouhé pracovní doby. O tom, zda pracovní doba bude zkrácena natrvalo, se definitivně rozhodne v rámci následujících osmi týdnů pop jednání Evropské rady.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today