Britové rozšiřují pojem sexuálního obtěžování

Zpřísnění zákona o sexuálním obtěžování na pracovišti ve Velké Británii může být pro zaměstnavatele značně obtížné. Nový zákon, který začne platit 6. dubna, totiž přikládá zaměstnavatelům odpovědnost za ochranu zaměstnanců před sexuálním obtěžováním i ze strany zákazníků a veřejnosti.

Podle odborníka na právo v oblasti zaměstnávání Stuarta Chamberlaina se nová pravidla dotknou zejména organizací, zaměstnávajících lidi, kteří jsou v častém kontaktu s klienty, například barů, ale i dalších společností působících ve službách a také učitelů či veřejného sektoru.

Zaměstnavatelé se nemusejí cítit příjemně při konfrontování sexuálně nevhodného chování klientů. Na druhou stranu však musejí vědět, že pokud nic neudělají, mohou je zaměstnanci žalovat o finanční náhradu.

Chamberlain doporučuje obchodům, barům či tělocvičnám, aby vyvěsily tabule s upozorněním, že obtěžování zaměstnanců nebude tolerováno. U firem, které podporují své zaměstnance v sociálním kontaktu s klienty, to však bude mnohem složitější.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today