Britský soud poprvé uznal diskriminaci mladého zaměstnance

Ve Velké Británii uznal soud poprvé diskriminaci na základě příliš mladého věku. Jednalo se o případ dvacetileté Megan Thomasové, která byla propuštěna z místa tajemnice londýnského klubu Eight poté, co jí zaměstnavatel sdělil, že je příliš mladá na jednání s jeho členy. Případ se řešil podle nařízení o věkové rovnoprávnosti zaměstnanců (Employment Equality (Age) Regulations) z roku 2006, která byla původně vytvořena za účelem ochrany starších zaměstnanců před diskriminací.

Megan Thomasová měla pobírat roční plat 19 000 liber. Její práce spočívala v organizování večerních partií pokeru či ochutnávek vín pro členy klubu, starala o členské příspěvky a další kancelářskou činnost. Propuštěna byla po čtyřech měsících s tím, že je příliš mladá, kdyby však přišla o několik let později, nebyl by s ní žádný problém. U soudu pak uvedla, že byla také nepravdivě nařčena z nepoctivosti a nedostatku integrity.

Soud nakonec Thomasové přiznal právo na odškodnění ve výši 2000 liber. Její advokát komentoval tento výsledek slovy, že soud poprvé potvrdil, že diskriminace na základě věku se netýká jen starších lidí, ale i těch mladých a dobře vypadajících. Zaměstnavatelé by se podle něho měli nyní dívat na své mladé zaměstnance pečlivěji. Mladí lidé totiž mají větší tendenci stavět se za svá práva, a když nyní vidí, že mohou uspět, zaměstnavatelé by mohli mít problémy.

Mluvčí klubu Eight oznámil záměr odvolat se proti tomuto rozhodnutí. Uvedl, že klub rád zaměstnává mladé lidi, což dokládá množství číšníků a servírek, které jsou ještě mladší než Thomasová. Vysvětlil, že Thomasová měla již po zkušební době a propuštěna nebyla kvůli věku, ale kvůli chybám, které udělala.

-kk-
Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone