Britští zaměstnavatelé se ztrácejí v mlhách protikuřáckého zákona

Příští léto má v Anglii vejít v platnost protikuřácký zákon, který zakazuje kouření na veřejných místech a pracovištích. Právníci proto radí firmám začít se připravovat již nyní, aby se vyhnuly nelegálnímu chování, k němuž některé méně jasné pasáže navrhovaného zákona svádějí.

Podle šetření konzultantské společnosti Croner nepochopila základní smysl protikuřáckého zákona celá čtvrtina anglických firem, což by mohlo mít nepříjemné právní důsledky. Plné znění zákona bude schváleno sice až na konci letošního října, již nyní je však třeba začít se připravovat na chystané změny.

Již dnes je zřejmé, že kouření bude zakázáno na většině uzavřených pracovišť. Myslí se tím například i firemní vozy, v nichž by měly firmy kouření zakázat. Výjimkou mohou být snad jen případy, kdy v autě bude jezdit pouze kuřák, i když i toto je sporné, neboť auto může i tak být potenciálně vystaveno nekuřákům. Zákaz je proto nejsnadnějším řešením.

Zákon se bude týkat naprosté většiny veřejných míst a pracovišť. Přesto by firmy měly svým zaměstnancům jasně vysvětlit, jak se na ně protikuřácký zákon bude vztahovat a jak by měli změnit své chování vzhledem k případným postihům. Stejné informace by měli poskytovat i nově příchozím zaměstnancům. Je také vhodná doba nabídnout pomoc zaměstnancům, kteří chtějí přestat kouřit.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues