Časté služební cesty podrývají zdraví

Lidé, kteří tráví většinu pracovních dní na služebních cestách a jsou mimo domov dvacet nebo více nocí v měsíci, jsou obéznější a trpí vyšší hladinou cholesterolu a vyšším krevním tlakem než jejich kolegové, kteří kvůli služebním cestám tráví mimo domov jednu až šest nocí v měsíci.

Ukázala to studie vědeckých pracovníků z americké Mailman School of Public Health při Columbia University s názvem Business Travel and Self-rated Health. Studie porovnávala zdravotní rizika u zaměstnanců s různou intenzitou služebních cest. Zúčastnilo se jí 13 tisíc klientů newyorského zdravotního institutu EHE International, z nichž většina absolvovala služební cestu alespoň jednou měsíčně.

Nejzdravějšími se ukázali být ti, kteří na služební cesty nejezdili vůbec. Pracovníci s největší frekvencí služebních cest pak sami hodnotili své zdraví jako „ucházející až špatné“ o 260 % častěji než pracovníci, kteří jezdí na služební cesty pouze občas. V 92 % případů byli obéznější, s čímž souvisí i zvýšený tlak a cholesterol.

Ke zvýšeným zdravotním rizikům cestujících zaměstnanců patří především špatný spánek, nezdravá strava a dlouhé časové úseky bez fyzické aktivity. Autoři studie proto zaměstnavatelům doporučují nabízet často cestujícím zaměstnancům školení práce se stresem, vybírat ubytovací zařízení s možnostmi sportovního vyžití a propojit úhradu stravování se zdravějším výběrem potravin.

-kk-

Zdroj: EHS Today - americký portál věnovaný ochraně životního prostředí, bezpečnosti a zdraví při práci
Zobrazit přehled článků ze zdroje EHS Today