Čína zakázala kouření, ale...

V Číně, kde žije třetina všech kuřáků na světě, začal platit zákaz kouření na veřejných místech. Má se tak snížit počet úmrtí v důsledku kouření, který nyní dosahuje přibližně jednoho milionu ročně. Okamžitě se však objevila kritika nových pravidel, protože neobsahují tresty pro ty, kteří je budou ignorovat. Informoval o tom server britské BBC.

Majitelé firem například zákaz kouření odmítají, jelikož řada jejich zákazníků se zákazem nesouhlasí a stěžuje si. Nová pravidla zakazují kouření na místech, jako jsou restaurace, hotely, nádraží nebo divadla, nehovoří však o pracovištích. Zaměstnavatelé sice mají povinnost varovat zaměstnance před nebezpečnými důsledky kouření, nemohou jim však zakázat kouřit u pracovního stolu.

Již před rokem se o zákaz kouření na veřejnosti pokusil Šanghaj, jeho obyvatelé se jím však příliš neřídí. Problém je v tom, že zákon nijak nespecifikuje tresty pro jednotlivce či firmy, které zákaz poruší. Výzkumy navíc ukazují, že pouze každý čtvrtý Číňan ví, jak kouření nebo i pasivní kouření škodí zdraví.

Vláda tak na jedné straně hovoří o nutnosti přesvědčit lidi, aby nekouřili a na straně druhé vydělává na prodeji tabákových výrobků, na jejichž výrobu a prodej má monopol jediná státní firma.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC