Co můžete udělat pro těhotné zaměstnankyně?

Protože těhotenství není nemoc, mohou si mnozí zaměstnavatelé říkat, proč by měli těhotným ženám v práci něco ulehčovat. S novými regulemi v rámci zákona o práci a rodině, které vejdou ve Velké Británii v platnost od 1. 4., získají zaměstnavatelé návod, jak více naslouchat.

Hlavní je uvědomit si, že každé těhotenství je jiné, a nemůžete je proto posuzovat podle toho, co jste zažili, slyšeli, nebo viděli vy. Následující kroky mohou však pro pracující těhotné znamenat velký přínos v oblasti fyzična i duševna.

- Berte ohled na fyzické změny. Tělo těhotné se během jejího stavu mění. Základní chápání těchto změn vám napomůže brát ohled na důsledky těchto změn. Pokud je to možné, je důležité snížit stres. Často pomohou i takové maličkosti jako snadný přístup na toaletu či možnost občerstvení.

- Zvažte komplikace a rizika. Ne všechna těhotenství jsou bez komplikací. Je proto vhodné projít pracovní situaci a smlouvu zaměstnankyně a zvážit případný krajní scénář. Snížení rizik může zahrnovat cokoliv od eliminace osamocené nebo noční práce, manipulace s nebezpečnými látkami, dlouhodobého sezení a stání, po zvedání nebo přenášení těžkých břemen.

- Pracujte jako tým. Když vám pracovnice oznámí, že je v jiném stavu, můžete se začít obávat, jaký to bude mít vliv na zátěž ostatních v týmu. Nezapomeňte ale, že budete mít dost času promyslet, jak bude kryta její práce během mateřské dovolené

- Mějte přehled o zákonech týkajících se této problematiky.

- Myslete na budoucnost. Těhotné ženy tvoří stále důležitou součást týmu. Budování silného vztahu během této důležité životní etapy bude mít pozitivní vliv na firemní kulturu, napomůže snížení fluktuace a ušetří prostředky na nábor a školení.

-av-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management