Co nechtějí vaši IT, abyste věděli

Pro řadu lidí je pracovní počítač jako domov mimo domov a naopak typicky domácí počítač často slouží jako kancelář. Zaměstnavatelům se to ale často nelíbí. Obávají se, že nepracovními aktivitami můžete kompromitovat firemní počítačovou síť, nebo ji ohrozit. CareerJournal oslovil IT odborníky v oblastech, o kterých se příliš nehovoří.

Jak odesílat velké položky

Firmy limitují množství dat, které mohou zaměstnanci odesílat a ukládat v e-mailových schránkách, aby se vyhnuli zanesení serverů a jejich zpomalení.

Zkuste využívat on-line servery, které vám zasílání velkých položek umožní. Většinou je potřeba jen registrace a po uložení souboru pošle stránka odkaz, kde si může adresát složku stáhnout.

Jak na software, který vám firma neumožní stáhnout

Většina firem vyžaduje souhlas oddělení IT pro stáhnutí softwaru, což bude problém, když chcete takový, který je na zakázaném seznamu.

Existují dva způsoby, jak tuto situaci obejít: najít alternativy zakázaným programům, nebo si přinést software na externím zařízení, což ale může představovat bezpečnostní problém. Každopádně nechte software alespoň prohledat antivirovým programem.

Jak navštívit stránky, které vaše firma zakázala

Využijte stránky zvané proxy (zástupce) a zde napište adresu požadované stránky do vyhledávacího okénka. Proxy požadovanou stránku zobrazí, aniž by jste ji skutečně navštívili.

Jak vyčistit pracovní notebook

Řada firem si zde vyhrazuje právo sledovat veškeré aktivity zaměstnanců. Nejnovější verze programů Internet Explorer a Firefox vám smazání stop vašich domácích internetových aktivit usnadní. V IE7 klikněte na Nástroje, pak vymažte historii navštívených stránek. Ve Firefoxu stiskněte Ctrl-Shift-Del nebo klikněte pod Nástroji na Vymazat soukromá data.

Jak vyhledat pracovní dokumenty z domova

Google, Microsoft, Yahoo a IAC/InterActiveCorp disponují softwarem, který umožňuje rychlé prohledání dokumentů na jiném počítači. Funguje to tak, že firma má k dispozici kopii vašich dokumentů na svém serveru. Dále lze využít on-line uskladnění dokumentů (například Box.net)

Jak zachovat soukromí při užití pracovního e-mailu

V řadě firem je možné získat přístup k e-mailům zaměstnanců. Pokud chcete obsah skrýt, stačí jej zašifrovat a heslo sdělit příjemci zprávy. V Outlooku klikněte na Nástroje, Možnosti a vyberte položku Zabezpečení.

Jak vypadat, že pracujete

Když potřebujte rychle přeskočit například z okna internetového vyhledávače do jiného programu, stiskněte alt-tab. Tak minimalizujete jedno okno a zvětšíte další.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal