Co vás podpoří v náročné době - vděčnost, hvězdný tým a malé radosti

Ani jsme se nenadáli a máme tu konec roku. Zase to uteklo, jako každý rok. Jak vypadá předvánoční čas u vás? Rozjímáte nebo se snažíte dokončit a dohnat spoustu věcí v práci? A co teprve shánění vánočních dárků a pečení cukroví? Daří se vám vše aspoň trochu propojit?

Pavla Pavlíková, INNERGY

Nedávno se mi připomnělo jedno moudro: Když nejvíc spěcháš, zastav se. Zní to nelogicky, přece nebudu ztrácet čas. Jenže to má něco do sebe. Několikrát jsem zažila, že když spěchám, zrychluji ještě více a často pak na něco zapomenu, něco mi upadne a rozbije se, věci, co chci někam uklidit, se začnou vzpouzet a vzpříčí se, prostě to začne drhnout. A to je ten moment, kdy je potřeba se zastavit a nadechnout. Čas se trochu zpomalí, vidíte situaci z nadhledu a jste to vy, kdo může přebrat otěže a nenechat se vléci okolnostmi.

Pojďte na to, na chvilku se se mnou zastavte a vnesme si trochu pohody do loučení se starým rokem a vítání roku nového.

Ohlédněte se za rokem 2023, s vděčností za jeho dary

Tlak a stres náročných období způsobují, že naše mysl je v módu přežití, kdy si víc všímáme toho, co nám chybí a případných rizik. Neuvědomujeme si, kolik úžasných věcí ve svém životě máme. A že jich máme spoustu, jak říkala Matka Tereza, těch dobrých věcí musí být více než 51 %, protože jinak by náš svět nefungoval.

Vděčnost

Když si pravidelně uděláme pauzu a připomeneme si, co máme, za co jsme vděční, pozitivně to ovlivní náš pocit štěstí. Prociťování vděčnosti není o velkých činech a výsledcích. Je to o mnoha drobných požehnáních našich životů, které často bereme jako samozřejmost do doby, než je ztratíme.

  • Jaká malá požehnání máte ve svém životě?

  • Zkuste si projít rok 2023 a najděte maličkosti, za které jste vděční.

Kdo je váš hvězdný tým?

Jsme lidé společenští. Potřebujeme mít okolo sebe svoji smečku, protože vztahy jsou jeden z pilířů spokojenosti a štěstí. Psycholog Martin Seligman ve své knize Vzkvétání říká, že pokud máte někoho, komu můžete zavolat ve 3 hodiny v noci s nějakou svojí potíží, budete žít déle než ten, kdo nikoho takového nemá.

Tým

Uvádí se, že obvykle máme okolo 20 lidí, se kterými trávíme většinu času. A z toho ten nejužší kroužek tvoří jen 5 lidí. Následující otázky vám pomůžou odhalit, kteří lidé patří do vašeho hvězdného týmu.

  • S kým strávený čas vám přinese skvělý pocit?

  • Kdo vás inspiruje?

  • Kdo vás podporuje?

  • Kdo je zábavný nebo plný energie?

  • Kdo vás povzbuzuje k tomu, abyste se rozvíjeli?

Jak byste s těmito lidmi mohli v dalším roce trávit více času? Zkuste jim poděkovat, říct, jak jste rádi, že je máte v životě, udělat nějakou drobnou laskavost. Uvidíte, jak vám tyto maličkosti vzájemně zvednou náladu.

Co udělá radost vám?

Myslíte v předvánočním shonu i na sebe? Staráte se o sebe? Zkuste se zamyslet nad tím, co vám přinese do života trochu radosti, potěšení a legrace. Nemusí to být velké věci, jde nám také o každodenní milé maličkosti.

Radosti

A když už budete takto přemýšlet, naplánujte si potěšení i pro rok 2024. Vytvořte si vlastní „legračník“, který vás bude inspirovat. Na následujícím odkazu si můžete stáhnout jednoduché cvičení a sepsat si 25 radostí pro následující rok. Až je budete vymýšlet, bavte se u toho, neberte to moc analyticky. Zařaďte cokoliv, malé i velké věci. A uvidíte, kolik se jich během roku vyplní.

Užijte si tyto tři kroky – vděčnost, hvězdný tým a plánování radostí. Ať vám přinesou pohodu a vykouzlí úsměv na tváři.