Do nového roku bez stresu

Stres zaměstnanců připravil v letošním roce firmy o značné množství pracovních dní. Vzhledem k ekonomické situaci bude řízení stresu důležité i v roce 2010. Na co by se tedy firmy měly zaměřit?

- Komunikace. Komunikace je klíčem k udržení nízké hladiny stresu na pracovišti. Zaměstnavatelé by měli zaměstnancům naslouchat, sbírat zpětnou vazbu ohledně příčin stresu a nabízet pomocnou ruku.

- Univerzální řešení neexistuje. Každé pracoviště je jiné a ke stresu je proto třeba zvolit specifický přístup.

- Kurzy řízení stresu. Kurzy mohou zaměstnancům pomoci rychle rozeznat projevy stresu a ukázat, jak s ním bojovat. Naučí jednoduchým technikám účinného boje se stresem, jako je cvičení, relaxace, dýchání nebo vizualizace.

- Malé kroky dělají hodně. Snažte se nebýt příliš ambiciózní. Krátkodobé iniciativy představují rychlý a snadný způsob, jak se naučit pracovat se stresem.

- Rozeznávání projevů stresu. Zaměstnavatelé by měli vědět, jak se projevuje vystresovaná pracovní síla. Všímejte si především zvýšené náchylnosti k nachlazení a dalším infekcím, bolesti hlavy, únavě a problémům se spánkem, bolesti krku a zad, zažívacím obtížím, pláči, vznětlivosti, přejídání, nadměrnému kouření nebo pití a ztrátě motivace nebo oddanosti.

- Pružnost. Pružná práce dokáže výrazně snížit stres. Zaměstnanci ocení jakoukoli úroveň flexibility, kterou si můžete dovolit, ať už to bude občasná práce mimo kancelář nebo možnost výběru přestávky na oběd kdykoli během dne.

- Dlouhodobé uvažování. Ukažte, že k řízení stresu přistupujete z dlouhodobé perspektivy. Můžete například založit zaměstnanecké výbory k diskusi o možných řešeních, nabídnout asistenční programy apod.

- Neustálé zlepšování. Zaměstnavatel by měl věnovat čas vyhodnocování toho, co se nepovedlo, zavádění nových iniciativ a opětnému hodnocení situace. Buďte otevření novým myšlenkám a úzké spolupráci se zaměstnanci.

- Více chvály. Pochvala za dobrou práci patří mezi věci, na které se velmi často zapomíná. Patří přitom mezi nejsilnější motivátory.

- Citlivější období. Řada lidí si vybírá dovolenou v nejvytíženějších obdobích roku právě kvůli stresu. Dobré schéma pro řízení stresu by proto mělo zahrnovat i konkrétní období, kdy je stres nejsilnější a kroky, jak snižovat absence.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today