Dojíždění do práce ničí zdraví

Dojíždění za prací nejen ubírá čas na rodinu, ale také poškozuje zdraví. Podle psychiatričky Dany Kertézsové vyvolávají problémy spojené s dojížděním úzkost, která je projevem stresu, který přináší zvýšenou únavu. Dojíždějící podle ní mohou podávat i horší pracovní výkony.

Lidé, kteří tráví denně kolem dvou hodin cestováním do práce a zpět, mají podle Bruna Freye a Aloise Stutzera z Institutu pro ekonomický výzkum Curyšské univerzity často horší náladu než jejich kolegové, kteří pracují blízko bydliště. Navíc jsou prý také daleko častěji nespokojeni s vlastní životní situací.

Z práce sociologa Norberta Schneidera z univerzity v Míšni vyplynulo, že lidé dojíždějící do zaměstnání jsou náchylnější k nemocem. Častěji trpí různými psychosomatickými poruchami. Hlavně proto, že se málo dostávají do kontaktu s přáteli a rodinou.

Lidé jezdící auty často trápí bolesti zad a kloubů. Jízda autobusem zase abnormálně zvyšuje riziko onemocnění některou z infekčních chorob.

V ČR dojíždí za prací přibližně jedna třetina ekonomicky aktivních obyvatel. Náklady na dopravu do zaměstnání tvoří v průměru deset procent rodinného rozpočtu. Nejvíce lidí dojíždí do Prahy - bezmála čtyři sta tisíc.

-hp-
Zdroj: Peníze.cz - český server s informacemi z oblasti finančnictví, obchodování a investic
Zobrazit přehled článků ze zdroje Peníze.cz