Doporučení pro zdravý život vás i vašich zaměstnanců

S náročným pracovním rozvrhem a životním stylem může být obtížné udržet si zdravé tělo i mysl. Inspirujte se proto následujícími tipy, jak pomoci sobě i zaměstnancům ke spokojenějšímu, zdravějšímu a vyrovnanějšímu životu.

- Hýbejte se. Cvičení nepomáhá jen formovat svaly, snižovat hmotnost nebo posilovat sebevědomí, je důležité i pro zdravé srdce. Není přitom třeba trávit hodiny v tělocvičně. Můžete chodit na procházky nebo stoupat do schodů. Vše, co rozbuší vaše srdce, vám prospěje.

- Snižujte stres. Dlouhodobý stres vede k závažným zdravotním problémům, jako je obezita, deprese nebo i smrt. V boji se stresovými hormony vám pomohou například antioxidanty obsažené v ovoci. Nezapomínejte také zhluboka dýchat. Hluboký nádech o délce 5 vteřin, po kterém následuje stejně dlouhý výdech, pomáhá uklidnit mysl a zlepšit krevní oběh.

- Smějte se nahlas. Posilujte imunitní systém pomocí smíchu. Když se smějete, v těle se vytvářejí zdraví prospěšné hormony, jako jsou například endorfiny. Smíchem si také procvičujete břišní svaly.

- Jezte zdravě. Informace o zdravém stravování jsou dnes k dispozici v celé řadě podob. Americké ministerstvo zemědělství dokonce vyvinulo on-line program, který pomáhá vybírat správnou stravu podle velikosti a struktury těla.

- Dostatečně spěte. Mezi prací, rodinou a dalšími aktivitami je často obtížné spát doporučených šest až osm hodin denně. Snažte se však před spaním alespoň vynechat kofein a cvičení. Místo toho se raději věnujte četbě nebo meditaci.

- Navštěvujte lékaře. Nechoďte k lékaři jen ve chvíli, kdy jste nemocní. Dodržujte pravidelné zdravotní prohlídky. Zejména, máte-li v rodině problémy se srdcem, diabetem nebo vysokým krevním tlakem, mohou vám pravidelné prohlídky pomoci odhalit nebezpečí včas.

- Věnujte se józe. Toto staré umění technik protahování a dýchání je populární u mužů i žen. Vedle uvolňování pozitivní energie pomáhá předcházet zraněním, posiluje pružnost a nabízí uvolnění po stresujícím dni.

- Odpočívejte. Každý týden si rozvrhujete různé schůzky. Proč si tedy nenaplánovat i čas na odpočinek? Ujistěte se, že se pravidelně věnujete aktivitám, které vás baví. Ať už půjde o večeři s rodinou a přáteli nebo se rozhodnete vypnout telefon a přečíst si dobrou knihu, vyčleňte si na to čas ve svém kalendáři.

-kk-

Zdroj: EHS Today - americký portál věnovaný ochraně životního prostředí, bezpečnosti a zdraví při práci
Zobrazit přehled článků ze zdroje EHS Today