Dopřejte si duševní dovolenou

Někdy člověk potřebuje dovolenou, aby se zbavil nahromaděného pracovního stresu. Nemusíte však utrácet velké sumy a odjíždět daleko. K dušení dovolené stačí málo.

- Lehněte si do postele a přečtěte knihu. Postel je teplé, příjemné, pohodlné a klidné místo. Ponoření do zajímavé knihy je v tomto osobním prostředí ideální cestou, jak zapomenout na každodenní starosti a načerpat ztracenou energii.

- Představujte si relaxaci. Najděte si chvilku, kdy zavřete oči a budete si představovat relaxaci, která vám vyhovuje - např. slunce, které vás hřeje a zvuk blízkého moře, louku plnou květin nebo bublající pramen. Vzpomeňte si na situaci, kdy jste se cítili v klidu a odpočatí a soustřeďte se na uvolňování tlaku v celém těle, od prstů na nohou až k hlavě.

- Prohlédněte si obrázky ze šťastných chvil. Otevřete si fotoalbum z rodinné dovolené nebo zábavného setkání s přáteli. Soustřeďte se na své vzpomínky a vybavujte si, proč pro vás byly příjemné. Tiché vzpomínání vám pomůže uvolnit se.

- Dívejte se z okna. Soustřeďte svou mysl na něco jiného než to, co vás stresuje. Uvařte si šálek čaje nebo kávy, zavřete dveře a dopřejte si chvilku duševního odpočinku. Sledujte lidi nebo ptáky, které vidíte, odpočívejte u plujících mraků. Umožněte své mysli snít za bdělého stavu.

- Poslechněte si relaxační CD. Investujte do několika nosičů relaxační hudby. Někomu může vyhovovat zpěv ptáků, někomu hučení příboje, někomu tichý déšť. Ať už si vyberete autentické zvuky nebo hudbu, zavřete oči a zaposlouchejte se. Dýchejte při tom zhluboka.

- Zajděte si na procházku. Pohyb je velmi efektivním způsobem zbavování stresu. Zajděte si proto na tichou procházku hned ráno nebo o polední pauze. Procházejte se po pěšinách, blízko vody a na dalších klidných místech, která vám umožní relaxovat.

Každý den si najděte alespoň pět až dvacet minut na relaxaci, abyste naučili své tělo lépe odpočívat. Budete překvapeni, jak výrazně se můžete cítit lépe.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com