Evropská unie chce bojovat proti bolestem zad

Evropská unie zahájila kampaň „Posviťme si na břemena“, která má vést k odstranění bolestí zad v zaměstnání. Jakým způsobem tohoto chce dosáhnout zatím zůstává tajemstvím. V tiskové zprávě se píše, že na řešení problematiky by měli spolupracovat zaměstnanci, zaměstnavatelé a vláda. S ničím novým však návrh nepřichází.

Podle Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu při práci si na bolesti zad stěžuje čtvrtina zaměstnanců ze sedmadvaceti členských států Evropské unie. V některých zemích mají bolesti zad a svalů na svědomí až 40 procent veškerých pracovních absencí a náklady na léčení těchto nemocí se mohou vyšplhat až na 1,6 procenta hrubého domácího produktu. Také v Česku jsou bolesti svalů jednou z hlavních příčin absence v práci.

Těžko hádat, jak chce Unie zlepšení dosáhnout. Může snad nějak přimět firmy, aby její zaměstnanci neseděli před obrazovkami počítačů? Zatím jediným hmatatelným výsledkem kampaně, která má vyvrcholit v říjnu Evropským týdnem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, má být předání cen zaměstnavatelům, kteří na zdravá záda svých podřízených nějakým nápaditým způsobem dbají.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES