Flexibilita pro britské zaměstnance navzdory krizi

Britští rodiče dětí do věku 16 let budou mít právo vyžadovat po zaměstnavatelích flexibilní pracovní dobu. Potvrdila to - navzdory obavám firem ze současné ekonomické situace - britská vláda. Dodatek zákona, který bude v platnosti příští rok v dubnu, umožní dalším 4,5 milionům Britů přístup k práci na částečný úvazek.

Ministři ale uvažovali o opoždění návrhu kvůli zátěži, kterou tak uvalí na firmy v současné nepříznivé situaci. Protože se tak nestalo, některé podnikatelské skupiny načasování rozšíření zákona kritizují.


Členka Institutu pro personalistiku a rozvoj (CIPD) Jackie Ormeová ale tvrdí, že jsou důkazy, že flexibilita je dobrá pro zaměstnance i pro zaměstnavatele. Pracovníci, kterým je umožněno přizpůsobit si pracovní dobu jsou spokojenější, zanícenější a tím pádem také výkonnější.


Role velikosti


Jeden zaměstnavatel, který již nabízí flexibilní pracovní možnosti rodičům s dětmi do 16 let věku, je KPMG. Je příkladem, s jakou jednoduchostí se mohou velké firmy přizpůsobit požadavkům jednotlivců: 97 % požadavků bylo vyhověno. Mluvčí firmy mimo jiné řekla, že je zajímavé, že třetina požadavků přichází od mužů.


Pro menší firmy je už ale situace složitější a představuje pro ně větší zátěž. I když vedení má určitá práva žádosti nevyhovět, Federace malých firem (FSB) se obává, že tento krok vytvoří nerealistická očekávání personálu a zvýší byrokracii.

-av-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management