Francie: Otázka zrušení 35hodinového pracovního týdne opět otevřena

Pětatřicetihodinový pracovní týden patří mezi pilíře francouzské levicové politiky. Přestože byl několikrát revidován konzervativními vládami a přetrvává prakticky jen ve státní správě a velkých firmách, zůstává chloubou levice reprezentované především Socialistickou stranou. Nyní se však objevil představitel Socialistické strany – starosta pařížského předměstí Évry a kandidát socialistů na příštího prezidenta republiky Manuel Valls – který volá po zrušení pětatřicetihodinového týdne.

Sedmačtyřicetiletý Valls se nechal slyšet, že svět se rychle mění a povinností levice je přijmout potřebu změny. Pětatřicetihodinový pracovní týden podle něho neblaze ovlivňuje konkurenceschopnost země, a proto by měl skončit úplně. Obvinění z pravicového uvažování a předvolební agitace na sebe nenechala dlouho čekat. Jeho výzva zaměstnancům, aby „pracovali více proto, aby pracovali lépe“ nápadně připomíná předvolení slogan současného prezidenta Sarkozyho „pracovat více za účelem větších výdělků“.

Pětatřicetihodinový pracovní týden byl zaveden na počátku devadesátých let ve snaze snížit nezaměstnanost tím, že pro zaměstnavatele bude nákladnější vyžadovat po zaměstnancích přesčasy. Omezení počtu pracovních hodin mělo přimět zaměstnavatele najímat více lidí, aby práci navíc vykonávali v normální pracovní době. V letech 1997-2002 tak skutečně vzniklo 350 000 nových pracovních míst. Následné konzervativní vlády pravidlo pětatřicetihodinové pracovní doby několikrát upravily. Nakonec tak přetrvává prakticky jen ve státní správě a velkých firmách.

-kk-

Zdroj: FRANCE 24 - web francouzské mezinárodní zpravodajské televize
Zobrazit přehled článků ze zdroje FRANCE 24