ITUC: Boj za práva zaměstnanců provází zvýšené násilí

Nedávný výzkum Mezinárodní konfederace odborových svazů (ITUC) odhalil 30procentní meziroční nárůst zavražděných zástupců odborů. V roce 2009 bylo dle jeho výsledků zavražděno 101 odborářů. Výzkum s názvem Annual Survey of Trade Union Rights zaznamenal také zvýšený tlak na práva zaměstnanců v důsledku prohloubení ekonomické krize.

Nejvíce, 48 odborářů bylo zavražděno v Kolumbii. Následuje Guatemala (16), Honduras (12), Mexiko (6), Bangladéš (6), Brazílie (4), Dominikánská republika (3), Filipíny (3) a Indie, Irák a Nigérie (1). 22 obětí v Kolumbii představovaly ženy.

Polovina pracujícího světa nemá právo kolektivně vyjednávat

Podle generálního tajemníka ITUC Guye Rydera se Kolumbie opět ukázala být zemí, kde je více než kdekoli jinde boj za základní práva zaměstnanců rozsudkem smrti, i když se PR kampaň její vlády snaží přesvědčit o opaku. Vyjádřil též velké znepokojení nad narůstající mírou násilí v Guatemale a Hondurasu. K výraznému poškozování práv odborů dochází také v Egyptě, Rusku, Jižní Korei a Turecku.

Studie upozorňuje také na to, že ani 60 let poté, co Mezinárodní organizace práce (ILO) zavedla právo na kolektivní vyjednávání, nebyla tato konvence ratifikována v řadě zemí včetně Kanady, Číny, Íránu, Mexika, Thajska, USA nebo Vietnamu. Přibližně polovina světové pracovní síly tak zůstává bez práva organizovat odbory a kolektivně vyjednávat se zaměstnavateli.

-kk-

Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide