Jak pomoci zvládat stres rodině, když ztratíte práci

Každý si umí představit trápení, které přináší ztráta pracovního místa. Jak jsou ale na tom partneři „postižených“? Taková situace má přirozeně dopad na oba partnery formou pocitů ztráty bezpečí a nejistých vyhlídek do budoucna. Osoba, která o místo přišla, se bude snažit s věcí vypořádat hledáním nového místa a bude se spoléhat na podporu svého druha nebo družky. Ti jsou zatíženi dvěma – strachem z budoucnosti a nutností podporovat svého partnera.

Jak snížit napětí

 Když jsme ve stresu, nebo se něčeho obáváme, máme tendenci o svých problémem nehovořit, čímž blokujeme komunikaci a zvyšujeme stres a napětí mezi svými blízkými. Pokud máte v partnerském vztahu problémy s komunikací o pocitech spojených se ztrátou pracovního místa, následující kroky by měly pomoci stres zvládat:

- Informujte pravidelně partnera o vývoji situace. Jednou za pár dní proberte s partnerem vývoj situace. Ale pozor, nic tak neuškodí sebevědomí člověka bez práce jako vyžadování „hlášení“ na denní bázi. Domluvte se s partnerem, kdy to budete probírat a určete také v jakém časovém intervalu.

- Sdílejte s partnerem strategii hledání nové pozice. Tím mu ulevíte od stresu.

- Znovu přehodnoťte své finanční potřeby. Někteří lidé se v této obtížné situaci snaží zachovat stabilitu rodiny předstíráním, že je vše jako dříve a nezmění své návyky v oblasti finančních výdajů. To je v pořádku, pokud mají dostatečné finanční rezervy. Ve většině případů je ale fakt, že partner nezná jejich finanční situaci, bude jen více stresovat. Autor doporučuje zvážit situaci co nejdříve po propuštění a přijmout nutná opatření.

- Vyhýbejte se stresujícím tématům. Snažte se držet komunikaci v pozitivním světle, volte slova a neulevujte si provozováním verbálního boxu.

- Najděte si externí podporu. Vy i váš partner potřebujete ventilovat a probrat své pocity mimo domov a to nejlépe s lidmi, kteří jsou v podobné situaci.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal