Jak překonat stres

Stres spojený s výkonem práce je stále častější věcí. Pro mnoho lidí je však bohužel jeho přiznání stále znakem slabosti. Prvními příznaky jsou obavy, podrážděnost, nespavost a únava. V těžších případech může vést stres k alkoholu, užívání drog, silným depresím a dokonce k onemocnění srdce. Následující postup vám může pomoci vypořádat se stresem.
- Všímejte si varovných znaků. Patří mezi ně například bolest hlavy nebo křeče v žaludku.
- Založte si diář o stresu. Jestliže zjistíte, že jste stresováni každý den, může vám pomoci vést si o problémech deník. Pokaždé když budete ve stresu, udělejte si poznámky o okolnostech, které jej provázely. Po nějaké době budete schopni rozpoznat věci, které vedou k vyvolání stresové reakce.
- Stanovte si priority. Určete si, co je v zaměstnání opravdu nutné udělat. Pokud můžete něco z vaší práce předat někomu jinému, udělejte to.
- Dejte lidem najevo, jak se cítíte.
- Dopřejte si odpočinek. Pokud je pro vás nemožné vzít si delší dovolenou, odpočívejte co nejvíce o víkendech. Vypněte také občas váš mobilní telefon.
- Snažte se strávit trochu času o samotě. Čtěte noviny, jděte na oběd nebo na nákup a odpočívejte.
- Nezůstávejte v zaměstnání déle, nežli je to nutné. Naučte se spíše lépe si zorganizovat čas tak, aby byla vaše práce co nejefektivnější.
-kh-

Zdroj: British Chambers of Commerce (ChamberOnline) - portál britských obchodních komor
Zobrazit přehled článků ze zdroje British Chambers of Commerce (ChamberOnline)