Jak setřást lednovou depresi

Po svátcích a oslavách si mnoho lidí myslí, že leden je ponurý depresivní měsíc. Špatné počasí, vyčerpaná kreditní karta, špatná předsevzetí, nedostatek motivace a další problémy vadí lidem při lednovém návratu do práce.

 Britská administrativní rada odhaduje, že dobré prostředí a kvalita kanceláře může nejenom zvýšit pracovní výkonnost, ale i snížit množství absencí. Zde je několik rad, jak zlepšit pracovní prostředí a omezit tak deprese:

  • Ukliď si stůl. Nepořádek na stole snižuje soustředěnost a bere pozitivní energii, naučte se proto ihned uklízet složky, jakmile je přestanete používat.
  • Doplňte barvy ovlivňující náladu. Každá barva působí na vaši náladu, červená je energická, modrá akční, zelená protistresová atd. Doplňte na stůl např. fotografií moře nebo malou květinou a ovlivněte tím svoji náladu.
  • Světlo. Přirozené světlo zvyšuje produktivitu o 20 % a snižuje absence o 15%. Náhrada nepřirozeného osvětlení za přírodní světlo nebo širokospektrální světla změní pracovní prostředí.
  • Květiny. Rozzáří vaše pracovní prostředí, osvěží ovzduší a vyčistí vzduch.
  • Cítit se pohodlně. Mnoho času strávíme na židli, u počítače a se sluchátkem u ucha, proto je potřeba volit vhodné a pohodlné zařízení odpovídající postavě, aby vás nebolela záda.
  • Udělej si program na 24. ledna. Podle výzkumu Cardiffské univerzity, je tento den nejdepresivnější. V měsíci lednu jsme nejvíce nemotivování a ve špatné náladě. Soustřeďme se na něco, co nám dodá energii, například plánování dovolené.

-jh-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com