Jak si užít Vánoce? Nestresujte se tradicemi

Pokud vás ve vánočním období stresují rodinná setkání, nekonečné večírky a nakupování, nejste sami. Zejména lidé trpící depresí nebo ti, kteří depresi zažili v minulosti, by měli být obezřetní. I když to pro vás může být složité, existují způsoby, jak tento stres snížit a užít si nadcházející svátky.

- Udržujte si skromná očekávání. Nezatěžujte se tím, jaké by svátky měly být a jak byste se měli cítit. Když budete své Vánoce porovnávat s abstraktním ideálem, nikdy nebudete spokojeni.

- Udělejte něco jinak. Stresuje vás již předem každoroční vánoční rutina? Vyzkoušejte letos něco nového. Jděte na Štědrý den do kina nebo se domluvte s rodinou, že si nebudete dávat dárky a místo toho věnujete peníze na charitu.

- Spoléhejte na svůj podpůrný systém. Obklopte se o Vánocích rodinou a přáteli, kteří vám zvednou náladu. Pokud to není možné, buďte v kontaktu alespoň telefonicky.

- Nepředpokládejte to nejhorší. Nezačínejte svátky očekáváním nějaké katastrofy. Berte je, tak jak přicházejí, a omezte co nejvíce své předpoklady – dobré i špatné.

- Zapomeňte na nedůležité věci. Nenuťte se do dodržování tradic. Co se stane, když letos nepověsíte žárovky na střechu? Stresování takovými triviálními věcmi vám nepomůže užít si svátky.

- Nabídněte se jako dobrovolník. Můžete se cítit sami zavalení, zvažte však možnost udělat něco pro ostatní, kteří jsou na tom hůře než vy. Budete se cítit lépe.

- Odvraťte problémy. Zamyslete se, kteří lidé nebo situace kazí vaši vánoční náladu a vyhýbejte se jim. Máte více možností, než si myslíte.

- Požádejte o pomoc – ale specificky. Poproste manžela, aby zavěsil dekorace. Požádejte sestru o pomoc při vaření. Pozvěte přátele na společné nakupování. Lidé mohou být ochotnější vám pomoci, než si myslíte, potřebují jen říci, co mají udělat.

- Nezatěžujte se věcmi mimo vaši kontrolu. Vaši příbuzní se pravidelně napadají u sváteční večeře a vy se kvůli tomu cítíte špatně. Uvědomte si ale, že je nemůžete ovládat. Ovládejte své vlastní reakce.

- Vytvořte si nové rodinné tradice. Lidé mají často pocit, že musejí dodržovat tradice, které si ve skutečnosti nikdo neužívá. Vytvořte si proto nové, které pro vás budou mít osobní smysl.

- Hledejte pozitivní cesty, jak vzpomínat na své milované. Vánoce vám mohou připomenout blízké, kteří již s vámi nejsou. Místo propadání smutku se snažte udělat něco aktivního, abyste oslavili jejich památku.

- Nenechte se zahltit přílišným množstvím akcí. Nekývejte na každé pozvání. Rozmyslete si, kterého večírku se chcete účastnit a kam zapadnete.

- Nezůstávejte déle, než chcete. Účast na večírku vás nezavazuje k tomu, abyste zůstávali až do konce. Můžete se zastavit i na krátkou dobu, pozdravit a vysvětlit, že máte jiné povinnosti.

- Jděte na večírek s partnerem. Pokud vás předem stresuje například firemní večírek, domluvte se s přítelem, že přijdete a odejdete spolu. Budete se cítit lépe, když s vámi přijde váš spojenec.

- Zapomeňte na perfektní dárky. Pokud toho máte opravdu hodně, nestresujte se hledáním nejlepšího dárku pro své blízké. Každý například ocení dárkový šek.

- Nakupujte on-line. Uniknete tak davům lidí, hledání parkovacích míst u obchodů a dalším nepříjemnostem.

- Držte se rozpočtu. Výdaje na vánoční nákupy mohou rychle růst a může vás přepadnout úzkost. Vytvořte si proto rozpočet, než začnete nakupovat, a dodržte jej.

- Dodržujte svůj rozvrh. I během svátků se snažte držet své běžné rutiny. Nezůstávejte příliš dlouho na večírcích ani nebalte dárky celou noc. Změna běžného rozvrhu vás může připravit o spánek a zhoršit náladu.

- Cvičte. I když můžete mít pocit, že na to nemáte čas, cvičení se vyplatí. Fyzická aktivita pomáhá od úzkosti a deprese. Přidejte proto fyzickou aktivitu do svých pochůzek. Při nákupu se projděte po obchodních domech. Až půjdete na poštu s vánočními přáními, nejezděte autem.

- Jezte rozumně. Snažte se jíst co nejzdravěji. Pomůže vám to cítit se lépe fyzicky i psychicky. Zároveň se ale příliš nestresujte s tím, když zhřešíte.

- Nespoléhejte na alkohol. K Vánocům patří i pití alkoholu. Nepoužívejte však alkohol k uklidnění svých úzkostí. Pamatujte si, že alkohol sám vede k depresím a budete se cítit ještě hůře.

- Vyzkoušejte horské slunce. V zimě máme nedostatek světla, což negativně ovlivňuje naši náladu. Zvažte proto použití horského slunce pro zlepšení nálady. Můžete se poradit s lékařem.

- Pokud berete léky, nezapomínejte na ně. Ve svátečním shonu je snadné zapomenout. Snažte se však, aby se to nestávalo.

- Chodíte-li k terapeutovi, zařiďte si schůzky. Naplánujte si schůzky i během vánočního období nebo se domluvte na možnosti telefonických konzultací v případě potřeby.

- Dopřejte si přestávku. Pro řadu lidí nejsou Vánoce jednoduchým obdobím. Buďte proto k sobě vlídní. Máte před sebou období laskavosti a odpouštění, nechte si je také pro sebe.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health