Jak v roce 2005 ušetřit

Monster přináší několik nejlepších tipů, jak v příštím roce ušetřit. Takže jestli na tom nebudete po novém roce zrovna nejlíp, zkuste třeba tohle:
- Berte si do práce zabalený oběd – vypočítejte si, kolik denně utratíte za kávu a sendviče. Pak vypočítejte kolik to dělá za týden a za měsíc a uvědomte si, kolik můžete ušetřit!
- Zaveďte si přímé inkaso – jestliže si nemůžete dovolit ukládat měsíčně úspory, zřiďte si přímou bezhotovostní platbu na spořitelní účet. Jakkoli se vám může zdát měsíční příspěvek malý, budete šetřit peníze, aniž byste na to museli myslet.
- Neutrácejte víc, než vyděláte – stanovte si rozpočet a držte se ho. Také si stanovte svůj denní příděl, pomůže vám to efektivněji řídit své finance. Chce to silnou vůli, ale vyplatí se to.
- Zapisujte si své výdaje – divíte se pokaždé, kam zmizely všechny vaše peníze? Začněte si zapisovat všechno, co utratíte. Budete si daleko více vědomi svých výdajů a budete se moci rozhodnout, kde a na čem ušetřit.
- Vyrovnejte své dluhy – půjčování si a neustálé zvyšování dluhů bude mít za následek zhoršení situace. I kdyby to znamenalo žít několik měsíců skromně, zaplacení dluhů by měla být vaše priorita.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com