Jak z toho ven

Dnešní pracoviště jsou plná napětí a úzkosti. Příčinou může být trvalý tlak na výkonnost každého jednotlivce, neustálé snižování počtu zaměstnanců, stěhování firem nebo časté změny ve vedení. Zaměstnanci se stále přizpůsobují novým podmínkám a hladina pracovního stresu roste.

Odborníci zabývající se stresem hovoří o třech vrcholech, které pracovní stres způsobují. Jedná se o požadavky kladené na jednotlivce, jejich zručnosti při řešení požadavků a reakce na zvyšující se nároky. Podle toho, jak je zaměstnanec zvládá, zvládá i svůj stres.

Proti stresu by měl zaměstnanec bojovat tím, že bude aktivně hledat způsoby, jak zmenšovat počet požadavků, kterým musí čelit. Současně je třeba zdokonalovat vlastní schopnosti, jak čelit stresu. Klíčem k úspěchu je osvojit si zručnosti, kterými ho překonáme. Potom včas rozpoznáme jeho příznaky a efektivně je zvládneme.

Důležité je uvědomit si, v čem se můžeme zlepšit. Inspirovat se můžeme například v tom, jak zvládají stres lidi z našeho okolí. Celý proces je vhodné doplnit pohybovou aktivitou, případně meditací, hledat rovnováhu ve svém životě.

-kk-
Zdroj: profesia.sk - slovenský portál s nabídkou zaměstnání a radami pro řízení kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje profesia.sk