Jaké nápoje ochrání před horkem?

V práci panuje neúnosné horko. Co proti němu dělat? Především doplňovat tekutiny. Přednost dávejte neslazeným nápojům, cukr totiž nezažene žízeň, ale naopak odvádí vodu z těla. Lepší je pít nápoje vlažné než zcela vychlazené. Velký rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou nápoje může být pro tělo stresující, příliš chladný nápoj oslabuje obranyschopnost.

V horku, které překračuje stanovené limity pro danou práci, se můžete napít i nízkostupňového piva, tedy osmistupňového. Dovoluje to zákoník práce.

O tom, kdy musí zaměstnavatel poskytnout nápoje zdarma, rozhodují mikroklimatické podmínky na pracovišti, jejichž výpočet je dost složitý. Kromě toho má firma povinnost poskytnout takzvané ochranné nápoje při venkovních pracích, pokud teplota ve stínu mezi 10. a 17. hodinou překročí limit stanovený pro danou práci, obvykle je to 26 až 27 stupňů. Povinnost poskytovat nápoje zdarma vzniká i v případě, že se u zaměstnanců měřením prokáže ztráta tekutin dýcháním a potem vyšší než 1,25 litru za směnu.

Složité výpočty může nahradit dohoda se zaměstnavatelem v kolektivní smlouvě uzavřené s odbory. Podle nařízení vlády by neměl být ochranný nápoj sladký, obsah cukru nesmí překročit 2,5 procenta objemu. Doporučuje se alespoň 1,5 litru nápoje za směnu. Nápoj nemá být teplejší než 16 stupňů, jeho teplota by neměla klesnout pod 10 stupňů.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES