Japonci spojili počítače a zelený zákal

Ilustrační snímek

Je obecně známo, že nadměrná práce s počítačem způsobuje chronické zdravotní problémy zejména se zády, vysoký krevní tlak či stres. Japonská studie publikovaná v odborném časopise Journal of Epidemiology and Community Health však hovoří i o zvýšeném riziku vzniku zeleného očního zákalu, který vede k poškození optických nervů a eventuálnímu oslepnutí.

Výzkumní pracovníci z Toho University School of Medicine testovali zrak více než deseti tisíc náhodně vybraných japonských zaměstnanců. U 522 subjektů byl následně zjištěn výskyt abnormalit ve zrakovém poli. 165 z nich pak vykazovalo symptomy zeleného zákalu. Studie odhalila výrazné spojení mezi zjištěnými defekty a nadměrným používáním počítačů, zejména u krátkozrakých osob.

Počítačový stres narůstá na objemu a s ním i závažné zdravotní důsledky. V následující dekádě by tak podle závěrů výzkumu měli zdravotníci věnovat větší pozornost krátkozrakosti a výskytu abnormalit ve zrakovém poli u zaměstnanců, kteří pracují s počítači.

-kk-

Zdroj: Journal of Epidemiology and Community Health - mezinárodní odborný časopis věnovaný epidemiologii a veřejnému zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Journal of Epidemiology and Community Health