Japonci stále bojují s vysokou mírou sebevražd

Japonská vláda vyzývá zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům poskytovali lepší služby v oblasti duševního zdraví, ať už trpí depresí nebo jinými nemocemi. Minulý rok totiž spáchalo sebevraždu více než 30 000 Japonců. Je to již devátý rok v řadě, kdy počet sebevražd překročil toto číslo. Právě před devíti lety totiž přišel ekonomický propad, který způsobil řadu bankrotů a zvýšil nezaměstnanost.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace je Japonsko devátou zemí světa s největším počtem sebevražd. Na prvním místě je Litva, následuje Bělorusko a Rusko. Například Spojené státy jsou na 43. příčce. Důvodem poloviny sebevražd v Japonsku jsou zdravotní problémy. Následují finanční potíže a problémy v domácnosti. 48 procent těch, kteří v uplynulém roce zvolili dobrovolný odchod ze života, bylo bez zaměstnání.

Vláda nyní pracuje s místními úřady na uplatnění zákona, který byl schválen již v červnu, a ukládá zaměstnavatelům povinnost poskytovat zaměstnancům duševní pomoc. Dále usiluje o snížení nezaměstnanosti nebo se snaží filtrovat webové stránky, které propagují sebevraždy. Klade si za cíl snížit v následujících deseti letech počet sebevražd o 20 procent.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association