Je to opravdu diskriminace?

Muži vydělávají více než ženy nikoli v důsledku diskriminace, ale proto, že pracují více hodin a nepřerušují kariéru kvůli rodině. Tvrdí to alespoň výzkum britské organizace Institute of Economic Affairs. Zaměstnavatelé, manažeři a zejména zákonodárci by se podle něj měli přestat strachovat o platovou propast mezi pohlavími a zaměřit se na každodenní manažerské problémy.

U mužů a žen mezi 22 a 29 lety (obecně před založením rodiny) je v Británii rozdíl mezi platy menší než 1 procento. Muži mají podle výzkumu navíc sklon pracovat více hodin. Dvakrát více mužů-manažerů pracuje déle než 48 hodin týdně. Aktivněji také vyhledávají možnosti získání vyššího platu a kariéry. Ženy naopak více zajímá spokojenost s prací i za cenu nižšího platu.

Návrhy britské vlády, jako je zavedení povinných platových auditů, posílení dotací na péči o děti, zapojení vlády do podporování rovných platů nebo posilování pružné práce, podle tohoto výzkumu nijak výrazně snížit rozdíly v platech mužů a žen nepomohou. Jelikož se jedná o individuální preference životního stylu obou pohlaví, nemůže vláda být v regulaci úspěšná.

Zastánci rovnosti pohlaví si však výsledky tohoto výzkumu vykládají jako pouhé potvrzení nadvlády mužských postojů nad pracovišti. Trvají na tom, že ženy pečující o děti jsou často  nuceny vykonávat zaměstnání s nižšími platy nebo pracovat na částečné úvazky. To nepovažují za svobodnou volbu.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues