JenPráce.cz odhaluje skryté inzeráty cílící na ženy. Jak rozpoznat nabídky zaměřené na sexbyznys?

Do běžných nabídek práce na internetu se čím dál více infiltrují skryté nabídky práce v sexbyznysu a týká se to i našeho portálu JenPráce.cz. Přestože práci či brigádu v oblasti sexuálně orientovaných služeb zakazujeme ve svých podmínkách, měsíčně zachytíme desítky klamavých nabídek. Portál upozorňuje, že u takových nabídek nemusí být na první pohled skutečná náplň práce evidentní, přesto existuje několik doporučení, jak skrytou erotickou inzerci odhalit.

Anna Kevorkyan, jenpráce.cz

„Hledáme příjemnou mladou ženu reprezentativního vzhledu. Nepotřebujete žádnou praxi, stačí nám poslat aktuální fotografii. Peníze vyplatíme denně přímo na ruku. Výdělek až 100.000 Kč měsíčně! Nabízíme také vysokou finanční odměnu za doporučení kamarádky.“ Podobně znějících inzerátů lze podle naší zkušenosti na internetu najít stovky a zcela běžně se za nimi skrývá snaha zlákat ženy pro práci v sexbyznysu či přímo cílí na vyhledávání potenciálních obětí pro obchodování s lidmi.

Na pracovním portálu JenPráce.cz jich každý měsíc odhalí hned několik. Každou inzerci prověřujeme a manuálně schvalujeme. K zneužívání žen v sexbyznysu se stavíme rezolutně, textaci bojující proti takto klamavým inzerátům obsahují přímo naše obchodní podmínky, podle nichž nesmí objednatel inzerátu v rámci služby ukládat nebo šířit informace, které mají sexuální podtext či se týkají nabídek práce nebo brigád v oblasti sexuálně orientovaných služeb.

Hledá se milá asistentka pro pana ředitele

Ne vždy je však porušení těchto podmínek na první pohled patrné, z textace inzerátu není možné jednoznačně vyvodit potenciální problém, a fakt, že se jedná o práci v erotice, může vyplynout až během další komunikace uchazeček s poptávající firmou.

Jistá firma na našem portálu inzerovala pozici Asistent/ka obchodního ředitele na dohodu o provedení práce s velmi vysokým finančním ohodnocením. Vyplněny byly informace o náplni práce i další náležitosti, zarážející mohly být však velice nízké požadavky, v podstatě jen znalost Excelu, a opravdu bohatá nabídka hodnotných benefitů. Portál na základě podnětů od uchazečky prověřil kontakty zadavatele, načež bylo zjištěno, že telefonní číslo figuruje v řadě otevřeně erotických inzerátů. Firmě byl následně zablokován účet.

Portál JenPráce.cz tedy apeluje na uchazeče, aby podezřelý pracovní inzerát nahlásili. Zadavatele nahlášené inzerce prověříme a na základě toho můžeme inzerát stáhnout a zablokovat uživateli účet. Případně, pokud je inzerovaná pracovní pozice lokalizovaná do měst s platnou obecní vyhláškou zakazující nabízení erotických služeb, máme možnost vše nahlásit Policii České republiky, která může následně se zadavatelem zahájit přestupkové řízení.

Jak rozpoznat klamavý inzerát?

Buďte obezřetní, pokud inzerát:

  • cílí explicitně na ženy, nejčastěji mladé, ale mohou se objevit i inzeráty cílící na mladé muže;

  • láká na vysoké výdělky, aniž by byla požadována praxe, znalosti oboru či specifické dovednosti;

  • nabízí peníze na ruku s vyplácením denně/týdně;

  • klade důraz na zaslání aktuální fotografie;

  • obsahuje vágní či obecné definice pracovní náplně.

Legislativní ochrana není dostatečná

Česká republika má vůči sexuálním službám neutrální postoj, jelikož je nezakazuje, avšak ani plně nepovoluje. K řešení dané problematiky neexistuje celostátní zákon, obce mají pouze možnost regulovat služby daného charakteru obecními vyhláškami, jejichž porušení se dá považovat jen za přestupek.

O portálu JenPráce.cz

Pracovní portál JenPráce.cz patří mezi největší pracovní portály v České republice a funguje od roku 2013. Stojí za ním společnost Coweo Technologies a investiční skupina Pale Fire Capital. Jeho cílem je pomáhat lidem najít lepší práci a firmám poskytovat výhodné a kvalitní služby, které jim ulehčí proces obsazování pracovních pozic a zároveň jim pomohou se rozrůstat.

JenPráce.cz má k dispozici širokou škálu statistik, počínaje rozvrstvením nabídek v jednotlivých krajích, přes četnost nabízených benefitů až například po požadované vzdělání.