Jsem nesmělý, ale léčím se

Vyhýbáte se firemním večírkům a máte noční můry z vystupování na veřejnosti? Děsí vás představa teambuildingových akcí s ostatními kolegy? Pak to máte v současné (nejen firemní) kultuře, která fandí navazování kontaktů s lidmi, těžké. Plachost či nesmělost mohou někdy negativně ovlivnit i postup člověka v kariéře. Plachý člověk se může začít zcela vyhýbat sociálním situacím – především těm, kde je ostatními nějak hodnocen (vystupování na veřejnosti).

Nesmělost však může být také výhodou, o které se však nikde nepíše. Nesmělí lidé mají většinou velmi vyvinutou schopnost naslouchat a vcítit se do druhých – a právě těchto vlastností si podřízení na manažerech nejvíce cení. Autor článku nabízí několik tipů, jak se i přes vlastní nesmělost stát dobrým vedoucím:
* Zaměřte se na význam své práce v kontextu celé organizace. Jestliže přijmete svůj projev v sociálních situacích jako nutnost, kterou od vás očekává firma a která je nezbytná k dosažení dobrých výsledků, bude snazší je zvládnout.
* V sociálních interakcích se snažte upoutat pozornost na ostatní, nikoli na sebe. Zkuste ostatní přimět k tomu, aby o sobě pohovořili. Lidé jsou obvykle velmi rádi, když se jich někdo zeptá na jejich názor.
* Před veřejným vystoupením si celý projev důkladně připravte – to samé platí i o večírcích a dalších akcích. Když si přečtete, jak se na dané akci chovat, budete se cítit jistější.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com