Jste přepracovaní?

Schopnost vypořádat se se stresem je vysoce individuální. Někteří lidé zkrátka snášejí náročné situace lépe než ostatní. V zaměstnání je někdo schopen pracovat o 20 hodin týdně déle, aniž by mu to způsobilo větší potíže. Někdo naopak problematicky zvládá i osmihodinovou pracovní dobu. Hranice mezi vysokým pracovním nasazením a přepracováním nemůže proto být vždy stejná. O to hůře ji budeme hledat. Jak se tedy pozná, že jste přepracovaní?

Zhodnoťte své emoční vypětí

Pociťujete-li vliv pracovního vytížení na své emoční zdraví, pravděpodobně jste přepracovaní. Projevujete se to prohlubující propastí mezi tím, co zvládáte, a tím, co byste měli zvládat. Končí to chronickým stresem a úzkostí, poruchami spánku a tak dále. Jestliže není možné upravit váš pracovní rozvrh a zvolnit, pak je na místě uvažovat o nových kariérních možnostech, které by vás více naplňovaly.

Zhodnoťte fyzické dopady

Jedním z klíčových ukazatelů přepracování je zhoršující se zdraví. Začnete být častěji nemocní, můžete propadnout i depresi. Pak budete dělat více chyb jak v práci, tak doma. Další varovné signály zahrnují bolesti hlavy, krku či zad, psychické problémy, změny chutí nebo chronickou únavu. Pokud tyto symptomy na sobě pozorujete, je na čase minimálně oslovit nadřízené s žádostí o pomoc při úpravě objemu práce.

Zamyslete se, zda je vaše vytížení trvalé

V každém zaměstnání se střídají období většího a menšího vytížení. Pokud je však vaše vytížení neustále neúměrné a nedokážete to změnit, riziko přepracování je velmi vysoké.

Popovídejte si s nadřízenými

O svém vytížení mluvte se šéfy objektivně, nefňukejte ani neútočte se stížnostmi. Snažte se přijít s řešením, jak svou práci zefektivnit. Není-li to možné, vážně uvažujte o odchodu.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder