Jste už na dně, nebo jen stresovaní?

Cítíte se vyčerpaní, kdykoliv je na vás v práci tlak? Jste ale opravdu na dně, nebo jen momentálně stresovaní? Zástupci serveru Fast.com hovořili s Christianou Maslachovou, profesorkou psychologie na Kalifornské univerzitě, spoluautorkou knihy The Truth About Burnout (Pravda o vyhoření).

V posledních 20 letech zkoumala Maslachová různá pracoviště a zjistila, že je totální vyčerpání lidí velkým problémem dnešní doby. Tvrdí, že jeho hlavní a snadno rozpoznatelné příznaky jsou stejné jako u stresu. Například chronická únava a zvýšená náchylnost k onemocnění. „Vyhoření“ má ale také společenskou a fyzickou stránku. Člověk má pocit izolace a ztráty kontroly, což způsobuje jeho odlišný postoj k lidem i k práci.

Pokud chcete zjistit, zda se u vás jedná o totální vyčerpání, nebo "jen" stres, měli byste si položit tři kritické otázky:

- Jste stejně unavení, když se probudíte, stejně jako když jste si šli lehnout?

- Přestáváte se v práci zapojovat do kolektivu?

- Pochybujete o své schopnosti rozlišovat domov a a práci?

Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, měli byste pátrat dál. Kniha The Truth About Burnout je pro začátek velmi dobrá volba. Nahlíží podrobně na tři dimenze „vyhoření“ a identifikuje šest druhů chronického pracovního stresu. Maslachová také radí firmám, jak předcházet „vyhoření“ zaměstnanců.

-av-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company