Kancelářská práce vestoje: Hodně řečí, málo přínosů

V posledních letech zavedlo mnoho firem do svých kanceláří pracovní stoly a stanice upravené pro stání. Snaží se tak zajistit lepší fyzické i psychické zdraví pracovníkům, kterým celodenní sezení prokazatelně škodí. Ukazuje se však, že kancelářská práce vestoje není zas tak prospěšná, jak hlásají prodejci nejnovějších ergonomických vynálezů.

Ilustrační snímek

Nedávná studie Jyväskylské univerzity ve Finsku se zaměřila na průzkum přínosů pracovních stolů upravených pro stání ve velké softwarové firmě. Konkrétně sledovala fyzickou aktivitu, duševní bdělost, stres a muskuloskeletální (svalově-kosterní) napětí zaměstnanců pracujících vestoje.

Stát nebo sedět?

Ukázalo se, že práce vestoje vede pouze k mírnému zvýšení fyzické aktivity zaměstnanců, ale nemá žádný vliv na jejich duševní bdělost. Bylo prokázáno snížení muskuloskeletálního napětí v oblasti krku a ramen, naopak však došlo ke zvýšení stresu a bolesti nohou a chodidel. Velmi zajímavé bylo zjištění, že práce u stolu uzpůsobeného pro stání neměla žádný vliv na pohodlnost postoje zaměstnanců při výkonu práce ani na jejich spokojenost s pracovní stanicí.

Mírné zlepšení fyzického zdraví – tepová frekvence se zvýšila průměrně o 4,2 úderů za minutu, objem využitelného kyslíku VO2 vzrostl o 0,3 ml na kilogram tělesné hmotnosti za minutu, za hodinu se spálilo o 6,1 kilokalorií více a nepatrně se snížilo napětí horní části těla – je třeba posuzovat vzhledem ke zvýšenému riziku křečových žil běžných u lidí, kteří dlouho stojí, a pravděpodobně i problémy s dolní částí zad, které se vestoje zhoršují,“ citoval autory studie server sciencedaily.com.

Máte osobní zkušenosti s kancelářskou prací vestoje? Rádi si je přečteme ve vašich komentářích.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily