Když ho máte, co s tím naděláte?

Slovníky popisují stres jako fyzický, chemický nebo emocionální faktor způsobující tělesný či psychický tlak, který může také způsobovat onemocnění. Jedním z jeho poddruhů je i pracovní stres, který je podmíněn stresory z pracovního prostředí. Mezi nejčastější příčiny pracovního stresu patří práce přesčas, nedostatek odpočinku, hrozící propouštění, špatně zvolená kariéra nebo konflikty se šéfy či kolegy.

Podchytíte-li příznaky přílišného působení stresu včas, máte větší šanci, že se vám celý problém podaří vyřešit a vyhnete se chronickým či vážným onemocněním. Základní příznaky zahrnují nespokojenost se zaměstnáním, poruchy spánku, vznětlivost, zkažený žaludek, bolesti hlavy, narušené vztahy s rodinou a přáteli, nízkou morálku nebo zvýšenou konzumaci alkoholu či drog. Mezi dlouhodobé problémy pak patří kardiovaskulární choroby, muskuloskeletární poruchy a psychické poruchy.

Přístup k pracovnímu stresu musí být proaktivní. Článek doporučuje tyto postupy:

- Máte-li problém s přepracováním, udělejte si dovolenou. Nezůstávejte v práci přesčas kdykoli to bude možné a vyvarujte se práce doma.
- Pokud se obáváte propouštění, můžete pro zachování svého zdraví udělat je jedinou věc. Připravit se na to, že taková situace může nastat.
- Jestliže zjistíte, že jste si vybrali špatnou kariéru, troufněte si na změnu. Volte však rozvážně.
- V případě, že se dostáváte do konfliktů s šéfy nebo kolegy, snažte se to vyřešit. Pochopit rozdíly v osobnostech může být složité, je však třeba pokusit se o to.
- Jakmile zjistíte, že stres velmi vážně ovlivňuje váš život, neobávejte se požádat o odbornou pomoc.

-kk-
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR