Komise chystá zákaz kouření v celé Evropě

Evropská komise se v příštím roce chystá zavést zákon zakazující kouření na veřejných místech v celé Evropské unii. I když v řadě evropských zemí již částečné nebo úplné zákazy kouření na veřejných místech platí, díky výjimkách či obcházení zákonů jsou kuřáci na mnohých místech stále vítáni.

Komisař odpovědný za zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli uvedl v rozhovoru pro německý list Die Welt, že Evropa potřebuje plný zákaz kouření na všech veřejných místech, v dopravě a na pracovištích. Potvrdil, že Evropská komise pracuje na předložení zákona, který nebude tolerovat žádné výjimky.

Chystaný návrh zákona bude pravděpodobně usilovat také o snížení objemu nikotinu a dalších toxických látek v cigaretách. Tabákové výrobky by měly být spotřebitelům co nejméně na očích a jejich obaly co nejméně přitažlivé. Komise usiluje o identicky vypadající krabičky s barevnými fotografiemi nemocných plic a bližšími informacemi o toxických látkách obsažených v tabákových výrobcích.

„Čím více uniformní obaly cigaret budou, tím lépe,“ shrnuje komisař. V důsledku kouření umírá každý rok 650 tisíc Evropanů.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver