Kontrola e-mailových stránek ano, korespondence ne

Chtít si ověřit, zda podřízení nevyužívají firemní telefon a počítač k řešení soukromých záležitostí, není jednoduché a ani jednoznačně definované. Nadřízení sice mohou prohlížet e-mailové schránky svých zaměstnanců, aby měli přehled, s kým komunikují, ale nesmějí korespondenci číst.

Podle jednoho názoru zaměstnanec řešící v práci osobní záležitosti firmu okrádá a může být potrestán. Podle druhého pohledu má každý pracovník právo na soukromí na pracovišti. Pokud má někdo pocit, že se mu zaměstnavatel příliš vlamuje do soukromí, může si stěžovat na Úřadu na ochranu osobních údajů. Prokázat např. kontrolu e-mailů však bývá problematické.

Jednoznačná odpověď neexistuje ani na otázku, zda má firma právo otevřít dopis adresovaný jejímu zaměstnanci, kde je na obálce uvedena firma. Nadřízení mohou otevřít dopis, pokud k tomu shledají vážný důvod. I tak by ale firma měla od dotyčného dostat svolení. Že nebude otevřen ryze soukromý dopis, by měly zajišťovat vnitrofiremní směrnice nebo aspoň dohoda mezi pracovníky společnosti.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES