Léčba deprese zvyšuje produktivitu

Deprese a s ní spojená ztráta produktivity zaměstnanců je pro USA příčinou každoroční ekonomické ztráty ve výši desítek miliard dolarů. Komparativní studie potvrzují, že toto onemocnění patří mezi nejnákladnější zdravotní problémy zaměstnanců. I když však existují efektivní způsoby léčby, mnoho zaměstnanců trpících depresí se neléčí dostatečně nebo vůbec.

Aktuální výzkum amerického Národního institutu duševního zdraví ukázal, že zaměstnanci, kteří vyhledali pomoc při léčení deprese prostřednictvím firemního programu zahrnujícího mimo jiné telefonické poradenství, mají méně symptomů této nemoci, pracují více hodin a mají nižší fluktuaci než jejich kolegové, kteří využívají běžné péče. Stejný efekt má i volba osobní psychoterapie.

Výsledky výzkumu naznačují, že rozšířená péče o zaměstnance trpící depresemi má nejen lepší klinické výsledky, ale i příznivější vliv na pracovní výkony. Pro zaměstnavatele to znamená i výraznou finanční výhodu ve smyslu ušetření nákladů na nábor, školení a odměňování nových zaměstnanců.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association