Maďarsko omezí podporu pro nezaměstnané

Maďarsko zkrátí od příštího roku dobu oprávněného nároku pro pobírání podpory v nezaměstnanosti z dosavadních 270 dnů na 90 dnů. Po jednání vlády dne 13. dubna 2011 o tom informoval ministr národního hospodářství György Matolcsy. Návrh má doplnit balík reformních opatření, který byl představen již na začátku března.

Zkrácení nároku na podporu v nezaměstnanosti na 90 dní přijde podle ministra proto, že dosavadní schéma podpor nemotivovalo nezaměstnané k návratu na trh práce. Počítá také se zrušením výhodných předčasných důchodů pro policisty či vojáky a revizí všech invalidních důchodů u osob, které ještě nedosáhly důchodového věku.

Z celkového počtu 350 tisíc invalidních důchodců se má do pracovní síly vrátit 100 až 150 tisíc lidí. Vláda pro ně má připravit program veřejných prací či prací na částečné úvazky. Dále má vláda v plánu více propojit vyšší školství s potřebami trhu. Podporovat bude pouze obory, které se přizpůsobí těmto potřebám. Slibuje si od toho zdvojnásobení počtu studentů v oblasti vědy a techniky.

-kk-

Zdroj: Budapest Business Journal - portál předního listu o obchodním dění v Maďarsku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Budapest Business Journal