Manažer by měl jít příkladem - i zdravým životním stylem

Manažeři si sice uvědomují hodnotu zdraví na pracovišti, když však přijde na to, aby šli svým podřízeným příkladem, selhávají. Vyplývá to alespoň z výzkumu více než 20 000 zaměstnanců, který provedla britská zdravotní pojišťovna Bupa Wellness. Manažeři jsou podle ní často silní kuřáci, mají sedavý životní styl a nedostatečně cvičí.

I když Británie loni zavedla zákaz kouření, každý desátý vyšší manažer přiznává, že kouří. Každý čtvrtý pak uvedl, že necvičí ani jednou týdně, takže riskuje infarkt podobně jako kuřáci.

Pokud jde o hmotnost, více než šest britských vyšších manažerů z deseti má vysokou hodnotu indexu BMI, s níž souvisí vyšší riziko vysokého krevního tlaku a cholesterolu, vzniku cukrovky a některých druhů rakoviny. Optimističtější je zjištění, že netíhnou k pití alkoholu po náročném dni.

Bupa Wellness připomíná, že lidé následují příklady silných vůdců. Manažer tedy může svým zdravým životním stylem podpořit zaměstnance, aby se chovali stejně. Firmy pak mohou těžit z výhod zdravější pracovní síly.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today