Máte strach ze společnosti? Stačí základy etikety

Každé společenské setkání je příležitostí pro poznávání nových, zajímavých lidí, příjemným a zábavným způsobem trávení času. Neměli bychom je tedy vnímat jako noční můru, které se budeme snažit za každou cenu vyhnout, a pokud náhodou nějakou akci absolvujeme, budeme si ještě dlouho pamatovat všechny trapasy, kterých jsme byli aktivním nebo pasivním účastníkem.

Společenské vystupování je jako řízení auta. Nejdříve se zamýšlíme nad každou drobností, postupem času se nám všechno zautomatizuje, a my řídíme lehce a přirozeně.

Mnohá z pravidel etikety jsou jasná a dodržujeme je bez toho, abychom se nad nimi zamýšleli. Čím více pravidel společenského chování budeme schopni zvládat bez rozmýšlení a samozřejmě, o to více se budeme cítit uvolněnější, ať už v divadle nebo na schůzce s obchodním partnerem.

Někteří lidé by dali přednost velmi detailně vypracovanému seznamu možných situací, s kterými se mohou ve společnosti setkat. Jednoduše by si nastudovali, jak co mají dělat. Jenže popsat všechny situace není možné, jednodušší je zapamatovat si základy, na nichž všechno ostatní stojí.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline