Mladí v krizi

Každý už slyšel o krizi středního věku. Ale několik let před tím, než dosáhneme této fáze, prochází mnoho z nás krizí identity, která je stejně vysilující a má možná dlouhodobější následky. Říká se jí čtvrtinová krize nebo krize čtvrtiny života. Máte celý život před sebou, téměř neomezené možnosti - a to je právě ten problém. Jste zavaleni a ohromeni. Co si máte počít se životem? Jak máte vědět, že činíte správná rozhodnutí? Jak si máte být jisti, co opravdu chcete dělat? Jak se propracovat všemi možnostmi a rozhodnutími a kde začít?
- Nemůžete zjistit, co chcete, dokud nezjistíte, kdo jste – co je pro vás nejdůležitější, jaké jsou vaše hodnoty, co vás zajímá, co chcete od života, jak chcete, aby si vás lidé zapamatovali? Přemýšlení tímto směrem je dobrý start pro vaše rozhodování. Zkuste si představit svůj ideální život.
- Přemýšlejte, co chcete od svého pracovního života – jaké jsou nejdůležitější aspekty vaší současné práce, peníze, kolegové, pracovní prostředí? Jakou rovnováhu pracovního a osobního života chcete mít? Čím jasnější budete mít priority, tím snazší bude vaše volba.
- Když dospějete k přesvědčení, že budete šťastní jedině, když budete dělat něco úplně jiného někde úplně jinde, neskákejte rovnou. Najděte způsob, jak vybudovat most ke své nové kariéře, hledejte kontakty, zkuste částečný úvazek.
- Problémovou oblastí je majetek – bydlet doma, pronájem, koupě, společná hypotéka,...? Zde musíte dělat kompromisy, co je pro vás v této fázi důležité?
- Stejným problémem pro mladé bývá i peněžní management – nudný a odstrašující. Ale peníze, které ušetříte ve svých dvaceti, se vám mnohokrát vrátí, protože mají čas narůst.
- Méně dejte na to, co si ostatní myslí, a zaměřte se na přístup, který je vhodný pro vás – nesnažte se stále plnit očekávání ostatních, naplňujte svůj vlastní potenciál.
- Nejlepším způsobem, jak předejít krizi, je mít životní strategii – vědět, co chcete, a mít plán, jak toho dosáhnout.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com