Na řádnou dovolenou má nárok i žena na mateřské

Ilustrační snímek

Po skončení mateřské dovolené si zaměstnané matky mohou vybrat řádnou dovolenou. Podle zákoníku práce musí zaměstnavatel žádosti o čerpání dovolené vyhovět a nesmí ji nijak krátit. Během této dovolené mohou ženy též pobírat rodičovský příspěvek.

Pro účely nároku na dovolenou se mateřská dovolená započítává jako práce, naopak rodičovská dovolená se za práci nepovažuje. Toto rozlišení hraje roli u krácení nároku na řádnou dovolenou. Jestliže žena vyčerpá dovolenou před nástupem na rodičovskou dovolenou, nárok na dovolenou se nekrátí a odpovídá dovolené za celý kalendářní rok. Pokud si však na tuto možnost vzpomene, až když čerpá rodičovskou dovolenou, bude se jí nárok na řádnou dovolenou krátit podle pravidla pro klasickou nemocenskou.

Žádost o čerpání dovolené je třeba zaslat zaměstnavateli po skončení mateřské písemně. Při tomto čerpání dovolené si matky mohou zajít na úřad státní sociální podpory a požádat si tam o rodičovský příspěvek. Ten lze při čerpání řádné dovolené pobírat. Teprve po vyčerpání dovolené si matky písemně požádají o čerpání rodičovské dovolené. Na ní mohou být až do tří let věku dítěte. Pozdější čerpání dovolené zákoník práce nenařizuje, ale ve většině případů se lze se zaměstnavatelem dohodnout.

-hp-

Zdroj: Peníze.cz - český server s informacemi z oblasti finančnictví, obchodování a investic
Zobrazit přehled článků ze zdroje Peníze.cz