Náročná práce - půl zdraví

Lidé s duševně náročnou prací mají menší sklony k tomu, aby se u nich v pozdějším věku rozvinula závažná Alzheimerova choroba. V odborném lékařském časopise Neurology to odhalili američtí vědci z **Case Western Reserve University** ve státě Ohio, kteří právě zveřejnili svůj výzkum 357 lidí starších 60 let. 112 respondentů již Alzheimerova choroba zasáhla.

Vědci se soustředili na pracovní kariéry vybraných osob, z nichž většina měla ve věku okolo dvaceti let podobně duševně náročnou práci. V pozdějších letech se však situace změnila. Respondenti, kteří dnes Alzheimerovou chorobou netrpí, pracovali později na pozicích s větší duševní zátěží. Nemocní naopak setrvali u fyzické práce a duševní náročnost jejich činnosti se za celá léta výrazněji nezměnila.

Kromě toho výzkumu ukazují na aktivní duševní život jako nástroj prevence Alzheimerovy choroby i další vědecké studie. Podobně jako náročnější zaměstnání se doporučuje i tanec, hra na hudební nástroj, čtení nebo hraní deskových her. Vyšší duševní nároky lidské činnosti vedou ke zvýšené aktivitě mozkových buněk, což může pomoci vytvořit „rezervu“ těchto buněk, která Alzheimerově chorobě odolá. Existují však i jiné faktory než aktivní duševní činnost, zejména společenskoekonomické, které mohly ovlivnit výsledky výzkumu. Vědci proto upozorňují na nutnost pokračovat v dalších výzkumech.

-kk-

**Datum vydání:** VIII/2004

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC