Naučte se vyhrát nad stresem

Podle průzkumů se cítí ve stresu až 80 % amerických pracujících a polovina by si v této oblasti přála asistenci. Stres se nepojí jen s pracovním vytížením, často má co do činění s vážnými zdravotními problémy. Autorka Carol Turkingtonová uvádí ve své knize „Stress Management for Busy People“ (řízení stresu pro vytížené), že většina lidí podceňuje množství stresu, kterému jsou vystavováni. Nabízí mimo jiné následující tipy, jak udržet stres ve zvládnutelných mezích.

- Identifikujte, odkud stres pochází. Odhalení zdroje stresu je první a základní krok pro boj se stresem.

- Rozpoznejte, co můžete a co nemůžete změnit. Pokud například pracujete na trhu s akciemi, stres spojený s touto prací asi těžko odbouráte. Jsou ale situace, kdy se můžete stresu vyhnout.

- Oprostěte se od nerealistických očekávání. Nejste Superman a nesnažte se jím být. Nasazováním příliš vysoké laťky se odsuzujete k častému neúspěchu, který stres také stupňuje. Pokuste se rozdělit velké, zdánlivě nedosažitelné cíle do menších a bližších.

- Buďte pozitivní. Negativní myšlení přispívá k vnitřnímu napětí a udává tón vašich dnů. Naučte se techniky time managementu (řízení času). Například si dělejte seznam toho, co je třeba udělat a určete v tomto seznamu priority.

- Dejte si pauzu. Pravidelný plánovaný oddech vám umožní načerpat síly psychicky i fyzicky. Může to být jen chvilka, kdy se protáhnete, budete chvíli koukat z okna, nebo se projdete.

- Nedělejte všechno sami. Efektivní manažeři umí delegovat práci druhým.

- Omezte rušivé faktory. Lépe tak dokončíte důležité projekty.

- Vyhněte se chemii. Vynechte kofein, nikotin a alkohol.

- Hýbejte se. Nashromážděné napětí a toxiny v těle se dají vybít cvičením. Minimum je zhruba 20 minut dvakrát týdně.

- Učte se relaxační techniky. Dopřejte si masáž, učte se meditovat, naučte se relaxační dýchácí techniky. Nebo se alespoň bavte, smích prokazatelně spolehlivě snižuje stres.

- Nechte si poradit. Pokud na vás nic nefunguje, vyhledejte pomoc.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder