Nebojte se požádat o pomoc

Řada lidí má zábrany požádat okolí o pomoc, i když je příliš zasažena stresem a cítí, že přestává tento problém zvládat. Odkud pramení tyto zábrany? Nejčastěji máme pocit, že když požádáme o pomoc s psychickými problémy, ukážeme se jako slabí a – zejména v zaměstnání – neschopní. Máme také strach, že by to poškodilo naše vztahy s okolím nebo bychom tím dostali druhé do nepříjemné pozice. Pak je tu strach z odmítnutí nebo z toho, že bychom si tak druhé zavázali a museli jim laskavost vrátit.

Proč bychom ale vlastně měli žádat o pomoc? Jednoduše řečeno si tím usnadníme život i kariéru, a to v mnoha směrech. Posílí to vztahy s okolím, pomůže snížit stres a načerpat ztracenou energii. Důležité je také ujištění, že nejsme sami a druhým udělá radost nám pomoci. Zároveň se budeme osobně rozvíjet a růst. Oprostíme se od tíživého pocitu, že vše leží jen na našich bedrech. Ti, kteří nám pomohou, navíc získají příležitost něčemu přispět a vyzkoušet si něco nového. Nakonec to vyřeší naše problémy.

Článek přináší několik rad, jak požádat o pomoc bez nepříjemného pocitu.

- Vsaďte na praxi. Odhodlání k žádosti o pomoc vyžaduje trénink. Přesvědčujte se proto k tomuto kroku každý den třikrát.

- Jděte na sebe pozvolna. Souciťte se sebou a uvědomte si, že i vy si zasloužíte pomoc.

- Rozhoďte širší síť. Rozšiřte okruh lidí, kteří by vám mohli podat pomocnou ruku, dále než k rodině, přátelům a kolegům. Snažte se najít někoho, kdo byl ve vaší kůži.

- Naplánujte místo a čas. Spojte se s vybraným člověkem co nejdříve. Vyberte čas a místo, které mu bude vyhovovat. Vaše jednání by mělo proběhnout osobně a v soukromí.

- Buďte specifičtí. Konkrétně popište své potřeby. Vyjasněte, co potřebujete, ale nebuďte při tom příliš puntičkářští.

- Pečlivě naslouchejte. Všímejte si jemných nuancí skrytých za odpověď „ano“ nebo „ne“. Je váš pomocník skutečně ochotný, nebo se zdráhá?

- Držte se pravidla trojího poděkování. Poděkujte při uzavření dohody, při dokončení společného úkolu a také příště, až se se svým pomocníkem setkáte.

- O pomoc žádejte včas a často. Každý někdy potřebuje pomoc, i v dnešní společnosti, kde si většinu věcí děláme sami. Nebojte se proto požádat o pomoc, kdykoli to bude nutné. Může to změnit váš život.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How