Nechcete vyhořet? Změňte své uvažování

Chcete-li se vyhnout vyhoření, měli byste si umět svou práci zpříjemnit. Možná si říkáte, že je to nemožné. Často však stačí pouze změnit uvažování.

Ať už je vaše práce momentálně jakkoli nudná nebo depresivní, hledejte příležitosti, kdy se zasmát. Smích totiž pomáhá snižovat tlak v obtížných situacích. Snažte se také být společenštější. Mluvte s lidmi. Najděte si společné aktivity s kolegy, přáteli či rodinou. Pocit spojení s druhými je velmi efektivní cestou boje proti stresu.

Když se zaposloucháte do hovorů na vašem pracovišti, můžete zjistit, že většina z těchto diskusí je negativní. Pracujte proto na tom, abyste dokázali vidět pozitiva. Hledejte humor a jeho prostřednictvím bojujte proti negativním myšlenkám a hovorům. Uvědomte si, že negativita jen zhoršuje to, jak se cítíte.

Článek shrnuje několik rad, které můžete uplatnit na pracovišti:

- Pokud máte k dispozici odpočinkovou místnost, zkuste ji vybavit hračkami a hrami. Barevné knížky vás přenesou do časů dětství. Skládačka vám pomůže odvést vaši mysl jinam.

- V případě, že odpočinkovou místnost nemáte, přineste si nějaké malé hračky či hry na svůj stůl. Možná vás překvapí, kolik lidí projeví o tyto věci zájem.

- Zvažte zřízení nástěnky v odpočinkové místnosti nebo hale. Požádejte kolegy, aby přinesli fotografie svých dětí. Každý se na ně rád podívá a zasměje.

- Vytvořte si odpočinkovou zónu, kam se mohou zaměstnanci uchýlit, cítí-li se vyhoření. Nemusí to být velký prostor, stačí například chodba před konferenční místností. Můžete zde zavěsit houpací síť nebo umístit pohodlné křeslo, palmu a plakát moře.

- Rozvrhujte si aktivity, které vás baví v jednotlivých dnech a týdnech. Kupte si pěknou květinu a umístěte ji na svém pracovišti tak, abyste ji viděli. O přestávce si zajděte na krátkou procházku. Využijte metody vizualizace a představte si dovolenou, na kterou byste chtěli jet, i kdyby to mělo být jen na pět minut.

- Naplánujte si návštěvu zoologické zahrady, kina, tělocvičny, lázní nebo místní kavárny. Jděte se podívat po obchodech sami nebo s někým blízkým. Důležité je, abyste se po práci měli na co těšit.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com