Nedostatek spánku jde ruku v ruce s nehodami

Spánkově deprivovaní zaměstnanci, kteří pracují na směny, častěji zažívají dopravní nehody, podstupují operace a také dříve umírají. Ukázal to výzkum Alfredovy nemocnice v australském Melbourne. I když pravidelně pracuje na směny pouze 14 procent Australanů, představují polovinu pacientů léčených s traumaty z dopravních nehod.

Studie 40 vážně zraněných řidičů, z nichž byli vyloučeni ti po konzumaci alkoholu a ti s psychiatrickými potížemi, ukázala, že 48 procent z nich byli zaměstnanci pracující pravidelně na směny a třetina z nich skončila svou směnu bezprostředně před nehodou.

Vedoucí spánkové laboratoře Matthew Naughton vysvětluje, že zaměstnavatelé by se měli lépe starat o své zaměstnance pracující na směny. Mezi směnami by měly být nejméně desetihodinové přestávky a od věci není ani zajištění dopravy z práce.

Nedostatek spánku podle něho přispívá k třetině smrtelných dopravních nehod. Zaměstnanci pracující na směny spí o dvě až čtyři hodiny méně než ostatní. Jestliže člověk nespí 24 hodin, je to totéž jako by měl v krvi 0,1 alkoholu.

-kk-
Zdroj: News.com.au - australský zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje News.com.au