Nedovolte počítači, aby vám ničil zdraví

Práce na počítači se podepisuje na našem zdraví více, než si řada z nás dovede představit. Bolesti zápěstí, předloktí, ramen, šíje a bederní páteře, či slzení očí a rozmazané vidění, za to vše vděčíme vysedávání u počítače.

Pro řadu z nás je práce s počítačem každodenní nutností. Existuje však řada pravidel, jejichž dodržování dokáže počítačové následky na našem zdraví zmírnit. Radí lékař Karel Nešpor.

Pro zápěstí je šetrnější poloha klávesnice naplocho na podložce, k psaní je vhodné používat jen nezbytnou sílu. Zápěstí by se nemělo ohýbat vzhůru ani vychylovat do stran.

Celková doba práce s počítačem by během jednoho pracovního dne neměla zabrat více než tři čtvrtiny pracovní doby. Někdo sází na krátké přestávky, jiní doporučují přestávky na deset až 20 minut každou hodinu nebo na pět minut po 20 minutách práce s počítačem.

Ten, kdo píše na počítači, by měl mít ruce v teple a nepracovat v průvanu.

Správné sezení předchází únavě a bolestem a zlepšuje soustředění. Ten, kdo správně sedí, i lépe dýchá. Dobré držení těla při sezení také zlepšuje krevní oběh v rukou a snižuje se riziko problémů se zápěstími.

Upřený pohled bez mrkání vede k vysychání spojivek. Z hlediska očí je nejvýhodnější, když pohled směřuje mírně dolů, příliš nízko umístěný monitor může vést k špatnému držení krku a páteře a působit i jiné problémy.

Užitečné mohou být oční kapky, pomůže i opláchnutí očí studenou vodou či vychladlý sáček čaje nebo máty přiložený na zavřená víčka. Nešpor radí i oční cviky, které procvičí okohybné svaly a zlepší krevní oběh v okolí oka.

Zdrojem velkých problémů mohou být při práci s počítačem kontaktní čočky, proto je lepší používat brýle.

Je dobré občas zavírat oči alespoň na tři vteřiny, případně tu a tam rychle zamrkat a pak nechat na chvíli oči zavřené. Vhodné je chvílemi se dívat do dálky.

-hp-
Zdroj: Týden.cz - portál českého zpravodajského časopisu Týden
Zobrazit přehled článků ze zdroje Týden.cz