Nejen dělník riskuje v práci zdraví

Nejen fyzicky náročná povolání mohou vést k závažným zraněním. Práce se zdánlivě bezpečnou klávesnicí a myší může způsobit chronická zranění stejně jednoduše jako nošení těžkých pytlů s cementem.

Kancelářské pracovníky postihují zejména poškození z opakovaného, dlouhodobého a jednostranného namáhání a přetěžování, tzv. syndrom RSI (repetitive strain injury). Nejčastěji se jedná o chronickou bolest ramen, zápěstí, krku a také očí. Přispívá k tomu dlouhodobé sezení v nepřirozených polohách, nedostatek odpočinku, povrchní dýchání, opakování stejných pohybů nebo přílišné použití síly. Svou roli hraje i stres.

Chcete-li se vyhnout bolesti a možným chronickým problémům, držte následujících rad odborníků na ergonomii.

- Seďte přirozeně. Všímejte si, jak sedíte. Upravte svou židli nebo pozici, kdykoli nějaká část vašeho těla cítí napětí nebo bolest.

- Pište správně. Měli byste sedět tak, abyste nemuseli měnit pozici ani upravovat úhel rukou, budete-li chtít psát na počítači.

- Zkontrolujte svůj výhled. Vaše oči by měly přirozeně hledět do středu obrazovky vašeho počítače. Pokud musíte koukat nahoru nebo naopak dolů, upravte postavení obrazovky. Totéž platí pro umístění papírových dokumentů. Neměli byste natahovat krk, abyste na ně viděli.

- Vyřešte problém s myší. Pokud se musíte natahovat pro myš, vaše pozice při sezení je špatná.

- Dělejte si přestávky. Každou hodinu byste měli vstát alespoň na pět minut a zajít se napít nebo jen projít po kanceláři. Doporučují se také malé přestávky na asi deset vteřin každou čtvrthodinu pro krátký odpočinek očí a rukou.

- Ozvěte se. Jakékoli problémy řešte v oddělení HR nebo s ergonomickými specialisty. Je v zájmu firem investovat do podložek zápěstí, nastavitelných židlí nebo posuvných obrazovek.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com