Nelegální personální agentury jsou tu. Jak je rozpoznat?

V České republice je momentálně nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. S tím souvisí i problematika nedostatku pracovníků v různých odvětví a zájem personálních agentur získat pod sebe co nejvíce lidí. Jaká rizika sebou tohle vše přináší?

Ilustrační snímek

Poptávka po zaměstnancích v České republice stále roste, a s ní i počet pracovních agentur, z nichž je téměř desetina nelegálních. Tzv. šedé agentury obírají své zaměstnance i stát díky mezerám v legislativě, kterých využívají. V současné době pod nimi pracuje asi 103 tisíc lidí, jak uvedla personální agentura Grafton Recruitment. Jedná se zejména o pracovníky ve výrobních společnostech, logistických centrech a skladech. Proto by se měli mít případní zájemci na pozoru a nabídku práce přes agenturu si vždy důkladně ověřit.

Třicet pět procent Čechů má s prací přes agenturu ve většině případů pozitivní zkušenost. Na spolupráci s agenturou vesměs oceňují rychlost hledání práce, možnosti výběru vhodné pozice, vstřícnost konzultantů agentury a příjemnou komunikaci, uvádí průzkum společnosti Grafton.

Zásadní rozdíl mezi legální a nelegální personální agenturou

Legální

  • plní vůči zaměstnanci všechny pracovněprávní povinnosti
  • odvádí za něj sociální a zdravotní pojištění a daně dle zákona
  • dohlíží na to, aby zaměstnanec měl stejné mzdové i pracovní podmínky jako kmenový pracovník na stejné pozici

Nelegální

  • při zaměstnávání na dočasné přidělení obchází řadu zákonů
  • nedbají na srovnatelné podmínky, znevýhodňují zaměstnance (např. nevyplácí benefity)
  • protahují vyplácení mzdy
  • často nezřizují zaměstnancům pojistku pro případ pracovního úrazu

Další obvyklou nekalou praktikou nelegálních agentur je přiznání pouze minimální mzdy s tím, že zbytek je zaměstnanci vyplácen v cestovních náhradách, ze kterých ale agentura neplatí odvody. Pro pracovníka to může mít příjemný dopad pouze krátkodobě - odvádí nižší daně. Z dlouhodobého hlediska pak ale nemůže počítat s vysokým důchodem nebo nemocenskou či mateřskou.

Neznalost zákona neomlouvá?
Nelegální agentury často sází na neznalost legislativy ze strany zaměstnanců.Ti neví například to, že pracovní agentura si podle zákona nesmí strhávat provizi či poplatek ze mzdy, což se v případě šedých agentur stává. Stejně tak neví, že agentura nemá právo je přesunout na druhý konec republiky, pokud tak neučiní na základě oboustranné dohody.

Rada na závěr? Agentury si bedlivě prověřte. Ne vždy je jednoduché rozpoznat nelegální pracovní agenturu od té legální. Experti z oboru doporučují si vše před podpisem smlouvy zkontrolovat. Licence personálních agentur lze ověřit také na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Transparentní agentury jsou členy Asociace poskytovatelů personálních služeb, čímž podléhají pravidelným auditům, při kterých se kontroluje jak dodržování legislativy, tak etického kodexu.

-bp-