Německo: Malé firmy chtějí úplný zákaz kouření

Ilustrační snímek

U našich západních sousedů je opět aktuální otázka kouření v pracovní době. Německé asociace malých a středních podniků BVMW a UMW přišly s iniciativou pro kompletní zákaz kouření i mimo budovy. Vidí v tom cestu ke zvýšení produktivity. Zákaz kouření na pracovištích a veřejných místech již v Německu platí, ve většině firem však zaměstnanci mohou chodit kouřit ven.

Asociace malých zaměstnavatelů argumentují tím, že kuřácké pauzy stojí firmy nemalé částky a považují je za diskriminaci vůči nekuřákům, kteří pracují bez pauz. Nedávná studie Univerzity v Hamburku vyčíslila ztráty firem v důsledku kuřáckých pauz v pracovní době na 28 milionů eur ročně.

Prosazování zákazu kouření v pracovní době však nebude jednoduché a podle serveru Deutsche Welle jej v dohledné době ani nelze očekávat. I mezi politiky, kteří podporují striktní právní ochranu nekuřáků na pracovištích, se objevuje obava, že úplný zákaz kouření může znamenat nežádoucí „diktaturu nekuřáků“. Federace asociací německých zaměstnavatelů (BDA) je pro to, zůstat u dosavadní praxe, kdy o vymezení kuřáckých pauz rozhodují jednotlivé firmy.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle